2010. május 21., péntek


A Mátyás király játszóudvar szakszóval élve tematikus játszótér, mert Mátyás királyunkat történeti, mitikus és mesei közegben ismerhetik meg a gyerekek. Célunk, hogy mind a szülők, mind a gyermekek közvetlenül, belülről, a szobrok, játszóeszközök, kulisszák által megidézve a kenyérmezei csata kellős közepén, a kolozsvári bíró udvarán, vagy a pálos atyák szentélyében érezzék magukat.
A játszóudvar tartalmában hat önálló egységre tagolódik. Az első a „Szentkút” fogadóépület, mely Pesthidegkút kútépületét idézi.
Belül ivókút található, ahol Mátyás király kínálja a friss vizet a szomjazónak. Az emeletről csúszda vezet a homokba.
„Pálos atyák ligete”. A fogadóépülettől jobbra kis liget közepén, négy pálos atya tartja a csillagos ég boltozatát, melynek nyílásai csillagjegyek formáit kiadva varázslatos fényhatást hoznak létre. Középen ügyességi, képességfejlesztő játék található.
„A Szent Korona hazahozatala”. A bejárattól balra Mátyás királyt és fényes kíséretét láthatjuk, ahogy lovaikon a kalmárlelkű Friderik királyhoz vonulnak , hogy a Magyar Szent Koronát 80.000 ezer aranyforintért tőle visszavegyék. A királyt, lovasokat ábrázoló festett tábla előtt elevenedik meg a menet. Mi is tagjai lehetünk a főméltóságoknak, csak fel kell szállnunk az egyik rönkhinta-nyeregbe.Nemzetünk áldozatvállalásának állít emléket a rönklabirintus közepén oszlopokra helyezett Korona nagyméretű mása. A játékos feladatokkal szegélyezett utak mentén bontakozik Mátyás igazsága.„A kolozsvári bíró meséje”. A negyedik színhely Kolozsvár, ott is a hatalmával visszaélő bíró portája. Udvarába Kolozsvárt és városkapuját megidéző, támfalként is szolgáló, festett kulisszán át juthatunk, mely fogócskázásra, bújócskázásra kiválóan alkalmas hely. A kolozsvári bíró portáján rönkökből rakott „Itt járt Mátyás király” mászóka mellett több ügyességi, egyensúlyozást fejlesztő játszószer található, de kiemelkedik az egyik fő motívum, a mókuskerék, melynek végnélküli forgását a nagyobbacskák számára készült mászófal hátoldalára festett bíró árgus szemekkel figyeli. A mókuskerék rúdját tartó hajdú félszobra is ezt erősíti: erőszakkal érvényesül itt az akarat. A bíró udvarának végében Mátyás király kétszeres méretű mellszobrának karjai mérleghintaként működnek: fenségesen tesz igazságot, világosságot hozva közénk.

“A kenyérmezei csata”. Az ötödik színhely a kenyérmezei sík, hol elszántan néz farkasszemet az elbizakodott Ali bég serege a lelkes magyar vitézekkel. A drótkötélpálya azt a jelenetet idézi, mikor Kinizsi Pál felmentő serege élén a janicsárok közé vágtat egyszerre két karddal küldve a másvilágra a törököket… A kenyérmezei síkon található még három ügyességi játék: egy ferde tengelyen forgó janicsáron, egy rugón mozgó szpáhin próbálhatják ki
magukat a küzdeni vágyó gyerekek. A harmadik egy tengelye körül elforgatható katonákat ábrázoló hengerszobor, a keresztirányú vágások miatt azonban testrészeik összekeveredtek, ezeket a megfelelő helyre kell forgatni.
„Hegy gyomrában alvó Mátyás”. A játszóudvar utolsó és egyben legmagasabb pontján elhelyezkedő „stációja” a Mátyás király barlang és homokozó. Egy szlovén legenda meséli, hogy Mátyás király a hegy gyomrában alszik egy vasasztal mögött, az asztalon kenyér, kupában bor. Csak akkor ébred fel, ha már nagyon sokan imádkoznak érte és óhajtják eljövetelét. Ekkor eljön fekete serege élén és elhozza a várva várt igazságot és fényt…A bejáratot nyolc feketesereg-béli páncélos vitéz őrzi. Mátyás oroszlános asztalán négy beépített homokozóformával játszhatnak a kicsik: kosfej, bak, mérleg és rák, továbbá egy serleggel. Az asztal mögött Mátyás életnagyságú trónoló, alvó szobra, mögötte festett baldachin. Mellette történelmi Magyarországot ábrázoló képességfejlesztő játék.

Tervezte és megvalósította:
Fenyvesi Gábor és Csilléry Orsolya, 2009-2010
A képek és a szöveg szerzői jogvédelem alatt állnak.
A fényképeket Fejér János és Fenyvesi Gábor készítette.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.